EL HIERRO

En mycket bra presentation av den fantastiska ön EL HIERRO

El Hierro är den minsta och den mest västligt belägna av Kanarieöarna. Var känd som ” Ön vid 0-meridianen ”, Detta ändrades 1884 till att gälla Greenwich p.g.a. det Brittiska Imperiets ställning. I centrum av ön finner vi den högsta punkten Pico de Malpaso ( 1.501 m.ö.h.) Kusterna runt hela ön är klippiga och branta och det finns egentligen inga sandstränder här. Istället använder man sig för bad och avkoppling, av naturliga bassänger där havsvattnet går in.

Dom vanligaste djuren är ödlor. Här finns en ödla som kan bli upp till 75 cm. Man trodde länge att den hade utrotats, men 1970 fann en herde några exemplar i ett avlägset område Fuga de Gorreta. Det finns nu en liten population av den på en del av ön. Största hotet mot ödlorna är att man har infört katten.

Under det senaste århundradet har stor utvandring från El Hierro skett till de andra öarna och även till Venezuela. Anledningen har varit svåra torkperioder och den ringa tillgången på odlingsbar mark.

Turismen är begränsad till besökare som tar sig hit på egen hand. Det totala antalet bäddar uppgår enbart till ca. 2.000.

Sedan 2014 pågår ett projekt för att som första ö bli helt oberoende av fossil energi.

Befolkningen är fördelad mellan huvudstaden Valverde med ca. 5.000 inv., La Frontera drygt 4.000 och El Pinar de El Hierro med knappa 2.000. Totalt har ön El Hierro 11.423 invånare 2022.

 

Länk till IDEALISTA / Säljes / Uthyres / El Hierro

 

Flygplatsen på El Hierro ligger vid huvudstaden Valverde. På grund av öns beskaffenhet har man varit tvungen att bygga ut en del av landningsbanan i havet. Binter har förbindelser men Teneriffa och Gran Canaria. Canarifly enbart med Teneriffa.

Hamnen Puerto de La Estaca vid huvudstaden har daglig snabbförbindelse med Puerto de Los Cristianos på Teneriffa som ombesörjs av ARMAS.

Vägnätet är i gott skick och man kan nå alla bebyggelser utan problem.