GRAN CANARIA

Vackra flygbilder som orientering över vår favoritö.

Är den av Kanarieöarna som vi nordbor först lärde känna och där de flesta  ( ca. 2.400 ) har valt att skaffa ett boende. Den södra delen från San Agustin till Puerto Mogan är mest välkänt för oss, eftersom det är där som många varit på semester. Där har allt byggts upp från slutet av 60-talet med inriktning på turismen.

I Huvudstaden LAS PALMAS med den berömda stranden ”Las Canteras” ( där turismen en gång i tiden började ), har man förutom ett livligt stadsliv, med över 600 barer och restauranger, också ett stort KULTURELLT UTBUD. I konserthuset ”Alfredo Kraus” bjuds många högtstående evenemang med kända artister. ”Teatro Cuyás” med sina 943 platser ligger i det nationella toppskiktet både vad det gäller utbud och utrustning. En rundvandring i ”Vegueta” ( den gamla stadsdelen ) är en upplevelse av historia och arkitektur från gångna sekler. Där ligger Katedralen från 1500-hundratalet och  ”Casa de Colón” som är ett museum över Kolumbus upptäcktsresor till Amerika som utgick härifrån.

 TELDE  är öns näst största stad med sina ca. 100,000 invånare. Ger ändå intrycket av en småstad med sin genomgående låga bebyggelse och smala gator. Närhet till fina stränder vid  La Garita , Salinetas och Playa del Hombre där det också är mycket attraktivt att bo.

AGÜIMES på den södra delen av ön är en liten stad ( ca. 30,000 inv. ) som trots närheten till turistområdena i San Agustin och Playa del Inglés, har behållit sin ursprungliga karaktär.. En bortglömd oas som är värd att tänka på om man vill bo på södra sidan av ön, men utanför turistdistrikten.

SAN MATEO är en by med en alldeles speciell gammaldags charm både vad det gäller bebyggelse och livsstil. Underbar frisk och hög luft ( 900 m.ö.h. ). Stor marknad varje veckoslut med många besökare. Många investeringar görs i det här området för uthyrning till ECO-turism.

ARUCAS med sina nästan 40,000 invånare ligger på den norra sidan av Gran Canaria. 20 min. med bil från Las Palmas. Charmig stad som är välkänd för sin romtillverkning RON AREHUCAS.

TEROR ligger längre upp mot bergen, men med nya vägförbindelser kommer man ner till kusten på mindre än en halvtimma. Staden är centrum för den katolska kyrkan och i basilikan finner vi öns skyddshelgon La Virgen del Pino. Mycket fin gammal bebyggelse. Stor marknad varje vecka. 

AGAETE på den norra delen med färjeförbindelse till Sta. Cruz på Teneriffa ( 1 tim. 20 min. med FRED.OLSEN Express flera ggr. dagligen ). vilket ju faktiskt innebär tillgång till både Gran Canaria och Teneriffa. Mycket eftersökt.

Och många, många fler fantastiska platser…

 Länk till IDEALISTA / Säljes / Uthyres / Gran Canaria

Botanisera i utbudet och kom gärna med frågor !

Las Canteras med båtarna vid ”La Puntilla”.

Katedralen i Las Palmas
Gatuvy San Mateo
Sanddyner i Maspalomas
Katedralen i Arucas
Stranden i Puerto Mogan

FÖRBINDELSER 

Flygplatsen GANDO är internationell och har förbindelse med 105 olika destinationer. Det kanariska flygbolaget Binter har täta förbindelser med alla de andra öarna och direktflyg till många andra spanska destinationer samt till Frankrike, Portugal, Italien, Marocko och Senegal.

Las Palmas hamn ( PUERTO DE LA LUZ ) är den största på öarna. Mycket omfattande trafik av  frakt- och fiskefartyg samt populär destination för kryssningsfartyg..  Här erbjuder ARMAS snabbfärja till Puerto de la Cruz på Teneriffa. Vilket också FRED.OLSEN Express gör från Agaete på norra sidan av ön. Båda rederierna har snabba förbindelser med Lanzarote och Fuerteventura samt med Huelva och Cadiz på spanska fastlandet.