LA PALMA ( La Isla Bonita )

Flygbilder som visar hur lavan förtär allt i sin väg till havet…

Den femte i storleksordning och befolkningsmängd ( ca. 84.000 inv.) av Kanarieöarna. Roque de los Muchachos ( 2,428 m.ö.h. ) är efter Teide på Teneriffa den näst högsta punkten på öarna. Här har man p.g.a. de speciella geografiska och optiska förhållandena valt att installera många avancerade teleskop för rymdforskning. Teleskopen ”Optico Nordico” ochSolar Sueco” administreras från Skandinavien.

La Palma är också den ö som senast har haft vulkanisk aktivitet. Den 26 oktober till 18 november 1971 skedde ett utbrott i Teneguia. Det senaste utbrottet i nationalparken La Cumbre Vieja den 19 september 2021 sträckte sig 85 dagar fram till 19 december. Detta direktsändes i många TV-kanaler världen över. Över 7.000 personer evakuerades från orterna i utbrottets närområde. Lavan förstörde 2.988 byggnader och 1.219 hektar mark därav många stora bananplantager som är öns huvudnäring. 70% av La Palmas bruttointäkt kommer från bananodling.

Utbrottet påverkade endast en liten del av La Palma och La Isla Bonita ( Den Vackra Ön ) har fortfarande stora områden som gör skäl för smeknamnet. Det är faktiskt många som anser att det av lavan påverkade området tillför, snarare än förtar, något av öns skönhet.

Återuppbyggnad pågår fortfarande och detta påverkar naturligtvis utbudet av bostäder.

Huvudstaden heter Santa Cruz de La Palma och har ca. 18.000 inv.

 

Länk till IDEALISTA / Säljes / Uthyres / La Palma

 

Flygplatsen på la Palma tar emot internationell chartertrafik och reguljär trafik från spanska fastlandet. BINTER och Canaifly ger goda förbindelser med alla dom andra öarna.

Från hamnen i Santa Cruz de La Palma finns färjeförbindelse med alla de andra öarna och framför allt med Teneriffa med ARMAS och FRED.OLSEN Express. Båtförbindelse finns också med Cadiz på spanska fastlandet en gång i veckan.