LANZAROTE

En kort presentation av en mycket speciell ö. Tillfälle att se de säregna vinodlingarna m.m.

Namnet har ön fått efter Lanceloto Malocello sjöfarare och upptäcktsresande från Genua, som besökte ön under första hälften av 1300-talet. Den av öarna som har den mest säregna naturen beroende på de vulkanutbrott vid TIMANFAYA som skedde 1730 – 36 och orsakade att 1/4 av Lanzarote täcktes av lava och vulkanaska. I en stor del av dessa områden odlas idag vindruvor, som ger framförallt högklassiga vita viner och malvasia. Det är imponerande att se hur man uppfunnit ett sätt att odla vin i ett landskap som i övrigt är helt sterilt och utan tillgång på vatten. Halvcirkelformade låga murar av sten skyddar vinplantan från vinden och lavagruset ( picón ) som täcker marken suger upp luftfuktigheten under natten, för att sedan under dagen avge den som vatten till plantan. Ett smärre underverk…

Huvudstaden ARRECIFE ligger på den östra kusten och här bor 64.000 av öns totala 156.000 invånare. På Lanzarote finns stora anläggningar för att utvinna salt från havsvattnet. Ön är mycket populär för surfing av alla typer och sportdykning.

TURISM

Turismen är relativt begränsad på Lanzarote och koncentrerad framförallt till Puerto del Carmen, Playa Blanca och Costa Teguise. Detta mycket beroende på de restriktioner som den internationellt erkände konstnären César Manrique fick igenom under sin levnad. Han omkom tragiskt i en bilolycka 1992. Manrique motsatte sig massturismen och värnade om att Lanzarote skulle behålla sin ursprungliga prägel. Effekten av hans påverkan märks framförallt på den låga bebyggelsen och att färgen genomgående är vitt. Detta har tilltalat många utlänningar som söker det genuina, att bosätta sig här. En fjärdedel av den bofasta befolkningen är från andra länder. Kung Hussein av Jordanien uppförde här ett residens ( La Mareta i Costa Teguise ) som han skänkte till den spanska kungen Juan Carlos I, som i sin tur skänkte det till den spanska staten och den förre presidenten Zapatero har ett sommarställe i Caleta de Famara.

 

Länk till IDEALISTA / Säljes / Uthyres / Lanzarote

”El Diabolo de Timanfaya” ( Djävulen i Timanfaya ).
Värmen direkt under markytan i Timanfaya förvandlar vatten ditrekt till ånga.

Stadsbild från Tiguise.
Spanska regeringens residens.
I stort sett all bebyggelse har behållt den vita färgen
Forntida befästningen i Santa Barbara

FÖRBINDELSER 

Flygplatsen ligger i San Bartolomé 5 km. från Arrecife. Hit kommer direktflyg från framförallt England, Irland och Tyskland. Täta turer med alla de andra öarna med Binter och canarifly,

Den största hamnen för både gods- och passagerarfartyg är i Arrecife. På de södra kusten finns hamnen i Playa Blanca som har snabbfärjor ( ARMAS och FRED.OLSEN Express ) till Corralejo på Fuerteventura.