TENERIFFA

En rundtur på Teneriffa bjuder många vackra naturupplevelser.

Den största av öarna som också är den högsta med den imponerande vulkanen Pico de Teide ( 3.718 m.ö.h. och med drygt 7.000 m.ö. havsbottnen ) vars högsta delar ofta är snöklädda. Teneriffa som till stora delar består av bergsformationer med stora skogbeklädda områden och djupa dalgångar bjuder på storslagna naturupplevelser. Teide och dess omgivning tillsammans med en hel del andra områden på ön är deklarerade nationalparker sedan 1954. Tillsammans utgör de skyddade områdena nästan hälften av Teneriffas totala yta.

I söder ligger Teneriffas enda naturliga strand: El Medano, som var anledningen till att turismen utvecklade sig mest i det området.  Los Cristianos, Playa de las Americas och Costa Adeje är de orter som har mest besökare.  Det är också här som de flesta utlänningar valt att skaffa bostad.

Huvudstaden Santa Cruz de Tenerife med ca. 210.000 inv. ligger på den norra delen av ön. En stad med mycket intressant arkitektur och vackra parker. Här finns hamnen med snabbfärja till Agaete på Gran Canaria ( Med FRED.OLSEN Express 1 tim. 20 min. ), Staden har ett stort utbud av bra restauranger och trevliga barer / serveringar. Utmärkande är siluetten av konserthuset ( ritat av den katalanske arkitekten Santiago Calatrava ).

Andra större orter är: San Cristobal de La Laguna ( 158.000 inv. ) Arona ( 103.000 inv. ) La Orotava ( 43.000 inv. ) och Puerto de La Cruz (  31.000 inv. ).

Och så finns det en mängd små trevliga byar…

 

Länk till IDEALISTA / Säljes / Uthyres / Teneriffa

 

Konserthuset i Santa Cruz de Tenerife.
Drago de Icod. Det 1000-åriga drakträdet.
Gatubild från La Laguna.
Stranden i El Medano.

På Teneriffa finns det två flygplatser, båda internationella. Teneriffa Södra är den flygplats som tar emot mest charterturister, medan Teneriffa Norra mest har inrikes och lokalflyg mellan öarna.

Hamnen i Puerto de la Cruz är den största vad gäller gods- och passagerartrafik. Här finns en snabbfärja   ( 80 min.)  till Agaete på Gran Canaria med FRED.OLSEN Express. Med ARMAS kommer man direkt till Las Palmas . Hamnen i Los Cristianos har goda förbindelser med framförallt Gomera, La Palma och Hierro.